KAMILICA

Čaj od kamilice daje se spolja i iznutra. Protivupalno delovanje sastojaka kamilice koristi se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože, opekotina, rana i čireva za zapiranje i ispiranje polnih organa, ojedenih mesta, očiju, ušiju i za grgljanje.Iznutra se daje naročito maloj deci i odojčadi protiv bolova i grčeva u trbuhu i za umirenje. Odstranjuje gasove i sa tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za varenje.

NANA

Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirenje, zatim protiv nadimanja grčeva, teškog varenja. Pije se preko celog dana a naročito uveče da bi san bio prijatniji i mirniji.ŠIPAK

Čipak je bogat izvor vitamina C, pa čaj od šipka jača imunološki sastav, podstiče prirodnu odbranu organizma, jača otpornost organizma. Posebno je korisno piti ga u zimskim mesecima, kada deluje preventivno u borbi protiv gripa, ali takođe olakšava prehladu i gripozna stanja.
Zbog voćnih kiselina u svom sastavu, čaj od šipka, deluje na regulisanje stolice.
Osim navedenog, čaj od šipka se koristi preventivno, ali i za čišćenje već nastalog peska i kamenca u bubrezima i mokraćnom kanalu.
UVIN ČAJ

List uve se koristi kod lečenja organa za mokrenje, kod zapaljenja mokraćnih puteva i bešike i kao pomoćno sredstvo uz ostale lekove. Ima i blago diuretično delovanje.

ZELENI ČAJ

Čaj nadražuje i jača "telo i duh", izaziva ugodno raspoloženje i podstiče na rad. Dejstvo čaja potiče od sadržaja kofeina i tanina. Koristi se kao tonik, stimuliše, slab diuretik itd.
HIBISKUS

Hibiskus predstavlja veliki prirodni izvor vitamina C, K, P kao i limunske kiseline pa je dobro sredstvo kod smanjenog unosa ovih vitamina i zajedno sa drugim vitaminskim biljkama deluje blagotvorno naročito kod rekonvalescenata, starijih osoba i postoperativnih stanja.
VOĆNI ČAJ

Čajevi od šumskog voća obično su mešavine lekovitog bilja i voća. Takve mešavine čine čaj od šumskog voća napitkom izvrsnog ukusa, a korisnog za vaše zdravlje.
Budući da ove mešavine najčešće sadrže šipak,
čaj je bogat i vitaminom C.


ŽALFIJA

Žalfija je jedna od najstarijih medicinskih biljaka koja se koristi za ispiranje usta i grla, koja jača sluzokožu i deluje antiseptički i protivupalno. Spolja se koristi kod obilnih znojenja gojaznih osoba, oboljenja srca kao i znojenja ruku i nogu.KOPRIVA

Daje se kao čaj protiv malokrvnosti, zatim kod proliva i slabosti, reumatizma, kamena u bešici. Primenjuje se protiv noćnog mokrenja dece u postelji kao i kamena u bešici. Spolja se koristi za utrljavanje protiv opadanja kose.
KANTARION

Kantarion se vekovima koristi kao odlično sredstvo spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, zarašćivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želudca, proliva i td. Ima i izrazito antidepresivno delovanje pa se u poslednje vreme jako koristi kao antidepresiv kod umerenih i srednjih depresija.


BRUSNICA

Brusnica je antiseptik, a najčešće se koristi u lečenju urinarnog trakta. Čaj je vrlo koristan i kod upale bubrega i bešike. Čaj od brusnice povoljno djeluje kod osoba koje pate od reume.
ARONIJA

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu betakarotena, tanina, sorbitola, flavonoida, proantocijana i antocijana. Od antocijana potiče tamna boja plodova, ali neki antocijani čak sadrže stvari koje, kao i flavonoidi, štite stanice tela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Zreli plodovi aronije sadrže i različite biofenole koji dezinfikuju, pospešuju zacelivanje rana, odstranjuju otrovne stvari iz tela, smanjuju upale i previsok krvni pritisak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i sprečavaju njihovo začepljenje. Zreli plodovi sadrže i veliku količinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih opekotina sunca.